Bejegyzések Izlandról

Egy izlandi Erasmus ösztöndíjról (igazából kettőről) szóló blog azok számára, akiket érdekel.

Friss topikok

  • vidéki men: @Hg: Viszont ha tudod két perces szünetekkel hangosan szívni a taknyod, miközben beszélgetsz vkiv... (2009.10.21. 19:21) Érdekességek
  • bohdana: Menjetek Ukrajnába, az király:) csak a zsernyákokkal vigyázzatok, vagy legyen sok-sok felesleges p... (2009.09.02. 22:23) Núpur, Ísafjörður
  • Náóúri: a ragozás néhol fura,de no para,magyar tantónéni:) (2009.08.27. 09:28) Irány Núpur
  • Mustár: Egyébként elégedett vagyok az oldal minőségével...:) (2009.08.17. 19:11) Bevezetés
  • JohnnyEldorado: 101 Reykjavík, Yeahhh! Akkó lehet én is elolvasom. Csakmegvanangolulisvalahol. Máté receptekért ... (2009.08.14. 08:52) Utazás

Núpur, Ísafjörður

2009.08.04. 22:26 Hg

Núpur egy kb. öt házból álló falucsak (itt falunak számít és a térkép is jelzi) és semmilyen bolt, vagy szórakozási lehetőség nincs egy focipályán, a gyönyörű hegyeken (amiket hétvégén meg is hódítunk, már összeállt egy kisebb csapat) és a sok ismeretlen emberen kívül. A szállás egy fjord partján épült, valami olcsó hotel szerűség lehet. A svédasztalos reggelit és a kiadós ebédet leszámítva olyan, mint egy jól felszerelt, rendben tartott kollégium. Szintenként egy mosdó, két ágyas szobák, akadozó wifi és hideg szobák, ahogy én szeretem. :) 

Származási hely: 004. Első mászás

A szállás

 

Származási hely: 004. Első mászás

 Az egyik célpont

A szobatársam olasz és egy kicsit még nálam is rosszabbul beszél angolul, de jól kijövünk, főleg, hogy alig találkozunk. Kb. 100-an vagyunk itt diákok, mindenki mást csinál, még egy infóssal se találkoztunk, úgy tűnik, mi vagyunk csak ketten.
Ma délelőtt kilenctől 12ig óránk volt, tanuljuk az izlandi nyelv alapjait. Hát nem egyszerű, de elvagyunk vele, 3 óra nem olyan sok. Délutánonként választható óráink lesznek, majd ha odajutunk, mesélek róluk.

Ma ellátogattunk Ísafjörðurbe, ennek a régiónak a székhelyére. Igazából Magyarországon falunak számítana szerintem, bár Csorvás is város, tehát nem lehet tudni... :) A lényeg az, hogy nem egy nagy település. Pl ha valaki meghal a helyiek közül, akkor a félárbocra eresztik a zászlókat (kb. minden sarkon van egy). Ennek ugye egy nagy városban nem sok értelme lenne... A legtöbb ház falát hullámlemezzel borítják és még azokat is cserélni kell 15 évente, annyira erős a szél néha. Kellemes hely lehet télen. :) 

Származási hely: 003. Kirándulás Ísafjörður-be

A könyvtár

 

 

Származási hely: 003. Kirándulás Ísafjörður-be

A dán követség

 

 

Származási hely: 003. Kirándulás Ísafjörður-be

 Nem, ez nem a külváros

Az egyetemen van egy érdekes kép, Hallgrímur Helgason festette, aki a 101 Reykjavík című film alapjául szolgáló novellát is írta. A kép egy önarckép akar lenni, Hallgrímur két nem túl rokonszenves néninek kölcsönözte az arcát - legalábbis így akarta, mert igazából nem hasonlít rá. Tudom, mert volt szerencsém megtekinteni egy előadását élőben, arról is mesélek még. A kép egyébként sok embert idegesít, sokan pedig szeretik, ezért időnként elteszik, időnként pedig visszarakják. Így ráérnek itt az emberek a semmi közepén. :) Sajnos elfelejtettük a teljes képet lefotózni egészben, így ezzel kell beérnetek.

Származási hely: 003. Kirándulás Ísafjörður-be
HH - Önarckép


Nem tudom, ez milyen jelentést hordoz azok számára, akik jártasak a demográfiai adatok elemzésében, de mindenképp érdekes tény, hogy a ma élő izlandiak ugyanannyian vannak, mint a ma halott izlandiak. Temető-ügyileg így elég jól állnak, pár évtizedig még nem fognak rájuk lakóparkot építeni... Főleg itt, a 7300 fő lakosú 22271km2-es Westfjords nevű régióban nem.

Az alábbi kép a templomban készült. A régi templom leégett vmikor a 90-es években és az újat ki kellett dekorálni, lehetőleg olcsón, ezért minden helyi lakos készíthetett agyagból egy madarat, amit aztán feltűztek a falra. Azért sok mindent lehet mondani az izlandiakra, de hogy ne lennének eredeti ötleteik, azt nem.

Származási hely: 003. Kirándulás Ísafjörður-be

Madarak a templom falán

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avis.blog.hu/api/trackback/id/tr941316390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mustár 2009.08.28. 20:33:00

Szép. Csak így tovább...:)

bohdana 2009.09.02. 22:23:18

Menjetek Ukrajnába, az király:) csak a zsernyákokkal vigyázzatok, vagy legyen sok-sok felesleges pénzetek:) Különben tölthettek egy éjszakát mindenféle telepen:)
süti beállítások módosítása